Jan Mul

Jan Mul werd  in 1911 in Haarlem geboren als zoon van een slager. Op de lagere school kreeg hij pianoles van Betsy Pielage (leerling van Philip Loots) Tijdens de middelbare school op  het Triniteitslyceum kreeg hij ook orgelles van Hendrik Andriessen “met wiens muzikaal milieu hij reeds goed vertrouwd was” (Wouter Paap: ‘Nederlandse componisten van deze tijd XVI Jan Mul’ in Mens en Melodie 1951 p. 134).  De parochiekerk van de Muls was de Jozefkerk waar Andriessen organist was.
Lees meer.

 

Jan Mul, beknopte biografie.

Jan Mul (Haarlem, 20/9/1911- 30/12/1971) was tijdens zijn leven een veelgevraagd en bekroond componist. Hij was een veelzijdig vakman die schreef voor velerlei genres en bezettingen. Bekend werd hij door zijn filmmuziek voor “Fanfare” van Bert Haanstra. Jan Mul was net als Albert de Klerk (1917-1998) een leerling van de Haarlemse componist-organist Hendrik Andriessen (1892-1981).
Als dirigent/organist werkte Mul ruim 30 jaar in de OLVOO kerk te Overveen. Aan het Conservatorium van Maastricht was hij verbonden als docent compositie. Mul werkte op de (kunst)redactie van de Volkskrant als muziekrecensent samen met Harry Prenen en Godfried Bomans. Dit drietal stond bekend alsde Haarlemse School”. Hij bekleedde ook in vele landelijke organisaties een leidende positie. Zo was hij vele jaren bestuurslid van Donemus. Tevens was hij voorzitter van zowel GeNeCo en Buma als van de Federatie van Beroepsverenigingen van Kunstenaars. Kortom: hij was een toonaangevende persoonlijkheid in het muzikale leven van Nederland in de 20e eeuw.
Jan Mul stond bekend als een zeer aimabel en humoristisch mens. Samen met Bomans, Prenen en Wouter Paap vormden zij het schertsgenootschap “de Rijnlandsche Academie”. Ook was hij lid van de vermaarde kunstenaars sociëteit “Teisterbant”. Mul was een levensgenieter die van huis uit stevig geworteld was in de katholieke traditie.
In het archief van het Nederlands Muziek Instituut te Den Haag blijkt zich een verrassende rijkdom aan materiaal van Jan Mul te bevinden. Dit omvat naast vele autografen en gedrukte uitgaven van zijn muziek al zijn recensies, vele krantenartikelen en correspondentie. Dit archief kan ons onschatbaar veel inzicht verschaffen in het muzikale en sociale leven in de 20e eeuw in Haarlem en Nederland.
Zo liggen er naast nog niet eerder uitgegeven stukken voor onder meer amateurkoor nog vele historische verhalen (onder andere uit de tweede wereldoorlog) te wachten op een schrijver. Hierbij is enige haast geboden: nu nog zijn er mensen onder ons die dicht bij Jan Mul en zijn generatie hebben geleefd en ons de verhalen kunnen doorgeven. Zij zijn ook degenen die behulpzaam kunnen zijn bij de ontsluiting en de interpretatie van de archiefstukken die voor Haarlem en omgeving van belang zijn. Maar in de eerste plaats gaat het er echter om recht te doen aan een geliefd en bijzonder mens die ten onrechte weinig bekend is gebleven maar die anno 2011 opnieuw veel voor Haarlem kan betekenen
De Jan Mul Stichting stelt zich ten doel:
1) Jan Mul in 2011 een gepast jubileumjaar te geven.
2) Jan Mul’s muziek opnieuw te laten klinken voor en door zoveel mogelijk Haarlemmers.
3) De historische achtergronden van Jan Mul en zijn tijd in kaart te brengen en toegankelijk te maken voor Haarlem.

Op de volgende pagina’s laten we een aantal aspecten van het werk en leven van Jan Mul de revue passeren.

Op onderstaande link hoort u de muziek die Mul componeerde voor de film “Fanfare”  van Bert Haanstra:
Jan Mul - Fanfare - Fanfare in Es- De Lagerwiede Kontra Punters 1958


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or create a trackback from your own site.

3 Responses to “Jan Mul”


 • Reactie from Hans Krol

  Op 17 april 2011 werd in Heemstede het 25-jarig jubileum van een stedenband met Royal Leamington Spa en 10 jaar met Bad Pyrmont gevierd. Bij die gelegenheid had voor ongeveer 150 personen onder wie 60 buitenlanders een concert plaats van het Symfonisch Blaasorkest Heemstede onder leiding van Leon Bosch. Op het programma stond o.a. werk van Aram Katsjatoerian en Dmitri Sjostakovits. Tevens werd tot luistergenoegen van de aanwezigen van Jan Mul ‘Fanfare un Es’ uitgevoerd, gearrangeerd door Piet van Mever.
  Heemstede, Hans Krol

  • Reactie from ian

   Hartelijk dank voor uw reactie. In september komt Symfonisch Blaasorkest Heemstede dezelfde muziek van Mul uitvoeren op het binnenplein van de Bibliotheek Haarlem tijdens het Jan Mul Festival 24-25 september 2011

 • […] 24 en 25 september zal in Haarlem het Jan Mul Weekend plaatsvinden. De bekende Haarlemse componist, muziekjournalist en organist is dit jaar honderd jaar geleden […]


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>